Peter Kaptein

Peter Kaptein is al meer dan 13 jaar eigenaar van Koken-Op-Maat aan de Prinsegracht 40 in Den Haag. Wie is Peter eigenlijk, hoe is hij tot deze kookstudio gekomen en wat beweegt hem? Hier zijn verhaal:

Inspiratie Spaans Baskenland

In 2006 besloot Peter zijn passie te volgen en een kookstudio te beginnen voor het geven van kookworkshops. Hiervoor zegde hij zijn baan op als leraar gymnastiek en voeding & gezondheid van middelbare school de Populier in Den Haag, waar hij meer dan 21 jaar werkte.

Peter: “In de tijd van school heb ik voor veel collega-leraren en vrienden van vrienden, diners en barbecues georganiseerd. Toen las ik op een gegeven moment een artikel over Spaans Baskenland en de Txoko, een gemeenschappelijke locatie waar samen koken, eten en drinken een sociaal gebeuren is. Het artikel bleef mij lang bij. En jaren later heb ik dan uiteindelijk de stap gezet om een kookstudio te beginnen met het doel sociale verbinding als uitgangspunt”.

Sociaal bewogen

Op alle fronten merk je dat Peter zeer sociaal bewogen is. Je ziet zijn ogen oplichten als hij vertelt hoeveel plezier hij beleeft aan het geven van een kookworkshop aan een familie die een verjaardag of zoveel jarige bruiloft viert in de kookstudio. Peter vertelt: “Wat is leuker dan dat oma die met haar oudste zoon en kleindochter een deel van de maaltijd kookt en het resultaat vol trots aan iedereen laat zien!”

familie-uitje met kleinkind

Hij wordt daar erg blij van en het geeft hem veel energie. “Dat jong en oud als bloedverwanten samen iets creatiefs neerzetten, dat vind ik zo’n mooi proces.”

Gezonde leeftijd kinderen

Peter vindt het heel leuk om met kinderen te werken. “Kinderen waar geen land mee te bezeilen is, gaan soms helemaal los in het creatieve proces van koken en laten daar hun ware ik zien” ,

En nog steeds doet hij dat met veel plezier voor kinderfeestjes. Daarnaast geeft hij in het kader van “Gezond bezig” van GGD Den Haag ook les aan kinderen over hoe ze hun levensstijl kunnen veranderen door een gezonde hamburger of pizza te maken!

Koken heeft impact

Net als bij kinderen heeft koken ook veel impact bij volwassenen. Door het creatieve proces openen mensen zich makkelijker. Gezagsverhoudingen zijn er niet meer. Ieder heeft zijn taak en maakt een gerecht. Een collega die normaal stil zit in hoekje achter zijn pc, kruipt uit zijn schulp en neemt het voortouw in het maken en bedenken van recepten. “Ik blijf mij daarin verwonderen!”

Meer dan 200 kookboeken

Dat Peter creatief is dat kun je wel stellen. Hij heeft zo’n 200 á 300 kookboeken. “Maar ik kook nooit uit een kookboek,” zegt hij. “Boeken zorgen voor inspiratie, maar ik ga altijd mijn gevoel achterna en maak mijn eigen versie van het recept”.

Improviseren met recepten

Tijdens de kookworkshops krijgen de deelnemers de recepten om het driegangenmenu te maken. Elke gang bestaat weer uit vier hapjes. De deelnemers mogen zelf hun teams samenstellen en de gerechten verdelen.

Indien nodig geeft Peter uitleg hoe een gerecht gemaakt moet worden. Voor de rest laat Peter de deelnemers vrij iets zelf te creëren. “Natuurlijk houd ik tijdens de kookworkshop de vinger aan de pols of alles goed gaat en geef ik uitleg”. Maar hij merkt dat het zeer gewaardeerd wordt dat ze mogen improviseren en hun eigen draai mogen geven aan de recepten.

Geen druk

“We willen geen druk uitoefenen op de deelnemers,” zegt Peter. Soms hebben enkele deelnemers schroom of zijn ze te moe om deel te nemen aan de kookworkshop. “Dan vinden wij het prima dat ze rustig aan de tafel zitten, genieten van het plafond uit de 17e eeuw en de rest aanschouwen.

bedrijfsuitje of teamuitje

Maar het is nog nooit gebeurd dat ze daar de hele avond bleven zitten. Ze worden altijd weer geënthousiasmeerd door de groep en op het eind van de avond zie je ze met veel plezier meedoen.”

Altijd alles onder controle

Met grote groepen van meer dan 50 deelnemers en 12 verschillende gerechten kan het soms best hectisch zijn in de kookstudio. Peter staat erom bekend dat hij altijd alles onder controle heeft, voor een relaxte sfeer zorgt, geen druk uitoefent en de deelnemers vertrouwen geeft in hun eigen kunnen. Dat wordt zeer gewaardeerd als je de reviews erop naleest.

Nieuwsgierig geworden? Peter Kaptein en zijn team heten je graag van harte welkom!